Πως να επιλέξετε το επόμενο κινητό σας;

pos na epilekso tilefono

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια η επιλογή κινητού για τον μέσο χρήστη ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση αφού είχε να κάνει κυρίως με το στυλ του κινητού που επιθυμούσε ο καθένας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα όμορφο κινητό με μια μέτρια έως καλή φωτογραφική μηχανή θα ικανοποιούσε το 95% των αγοραστών. Μετά μπήκε το internet, το android, η apple, οι εφαρμογές και ένα σωρό άλλα καλούδια στη ζωή μας. Και σαν να μην έφτανε αυτό οι μάρκες κινητών πολλαπλασιάστηκαν και από εκεί που γνωρίζαμε κυρίως την Nokia, τη Sony, Motorolla, Lg, Samsung εμφανίστηκαν κυριολεκτικά από το πουθενά brands όπως η Huawei, η Xiaomi, η Blackview, η Cubot και πολλές πολλές ακόμη. Και μαζί τους ήρθαν και ένα σωρό χαρακτηριστικά των τηλεφώνων που αγνοούσαμε μέχρι τώρα αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή χρήση του κινητού.

Τι κινητό να πάρω;

Όπως είπαμε και στην αρχή η χρήση έχει αλλάξει και από μια συσκευή που έκανε απλά κλήσεις, έστελνε sms και έβγαζε φωτογραφίες μετατράπηκε σε ένα μικρό υπολογιστή τσέπης που τα κάνει όλα. Με cpu, ram, wifi, 4g, αποθηκευτικό χώρο και ακόμη χαρακτηριστικά που συναντάμε σε υπολογιστές. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε αυτό τον οδηγό για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τι να προσέξετε τι θα αναζητήσετε στο επόμενο smartphone που θα αγοράσετε. Εαν έχετε προκαθορισμένο budget διαβάστε τις δικές μας επιλογές, μετά από εξαντλητικές δοκιμές τουλάχιστον 50 smartphones, για τα καλύτερα κινητά μέχρι 150 ευρώ, μέχρι 250 ευρώ.

Επεξεργαστής-CPU

Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι το τι είναι ο επεξεργαστής για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή του. Ένας επεξεργαστής έχει 4 στοιχεία τα οποία είναι:

  1. Chipset
    Ένα chipset είναι η πλατφόρμα στην οποία τρέχει ένας επεξεργαστής. Διαχειρίζεται τις επικοινωνίες μεταξύ του επεξεργαστή και των εξωτερικών εξαρτημάτων του Smartphone.
  2. Clock Speed- Ταχύτητα
    Η ταχύτητα ρολογιού δείχνει τη μέγιστη συχνότητα με την οποία ένας πυρήνας μπορεί να τρέξει σε διάστημα ενός δευτερολέπτου.
  3. Core – Πυρήνας
    Ο πυρήνας είναι ένα στοιχείο που χρησιμεύει ως μέσο που διαβάζει και εκτελεί τις οδηγίες του προγράμματος. Ένας επεξεργαστής πολλαπλών πυρήνων αποτελείται από δύο ή περισσότερες κεντρικές μονάδες επεξεργασίας που είναι ανεξάρτητες το ένα από το άλλο.
  4. GPU – Γραφικά
    Η μονάδα επεξεργασίας γραφικών ή η GPU ελέγχουν τις γραφικές λειτουργίες ενός Smartphone. Αυτό το στοιχείο βασίζεται στην ταχύτητα ρολογιού και στους πυρήνες του επεξεργαστή.

Ένα Smartphone με το νεότερο και πιο προηγμένο chipset που έχει την υψηλότερη τιμή που σχετίζεται με την ταχύτητα και τους πυρήνες του επεξεργαστή και με την πιο ισχυρή GPU όχι μόνο θα σας αφήσει να απολαύσετε τις συνήθεις δυνατότητες επικοινωνίας ενός τηλεφώνου αλλά θα μπορείτε επίσης να παίξετε παιχνίδια που απαιτούν πολύ υψηλές προδιαγραφές και να χρησιμοποιήσετε χωρίς κολλήματα συνηθισμένες εφαρμογές όπως αυτή του facebook.

Μνήμη Ram

Τι κάνει η Ram;

Όταν εκτελείτε μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι στο τηλέφωνό σας, φορτώνεται στη μνήμη RAM. Εφ ‘όσον μια εφαρμογή είναι ακόμα στη μνήμη RAM, μπορείτε να επιστρέψετε ξανά εκεί χωρίς να την φορτώσετε ξανά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η RAM είναι σημαντική για το multitasking. Οι εφαρμογές που έχουν φορτωθεί παραμένουν εκεί μέχρι να γεμίσει η μνήμη RAM και πρέπει να την καθαρίσετε για να κάνετε χώρο για κάτι άλλο.

Θεωρητικά, περισσότερη μνήμη RAM σημαίνει ότι μπορείτε να εκτελέσετε περισσότερες διεργασίες και συνεπώς περισσότερες εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα.

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος για το πόση μνήμη RAM χρειάζεται ένα smartphone, αν και η RAM παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλή είναι η εμπειρία των smartphone μας

Σε αντίθεση με τους υπολογιστές, όπου η καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων σε μια φόρτωση εφαρμογών είναι αποδεκτή, αναμένουμε ότι οι εφαρμογές θα φορτωθούν άμεσα στα smartphones μας ακόμα κι όταν είμαστε εν κινήσει. Η μνήμη RAM επιτρέπει την εκτέλεση διαδικασιών στο παρασκήνιο. Ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες παρασκηνίου, όπως ο έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι πραγματικά χρήσιμες.

Το πρώτο Android smartphone, το T-Mobile G1 ή HTC Dream, είχε μόλις 192MB μνήμης RAM και το αρχικό iPhone 128MB μνήμης RAM. Αυτοί οι αριθμοί έχουν ανέβει σταθερά την τελευταία δεκαετία και υπάρχουν κινητά που έχουν μέχρι και 8gb ram. Φυσικά δεν χρειάζονται όλοι 8gb μνήμης. Θα λέγαμε όμως πως ακόμα και για τον απλό χρήστη τα 2gb ram θα πρέπει να αποτελέσουν το minimum των χαρακτηριστικών που θα ρέπει να αναζητήσει.

Το ποσό της μνήμης RAM που χρειαζόμαστε είναι σίγουρα αυξανόμενο. Ο μέσος χρήστης smartphone εκκινεί 9 εφαρμογές την ημέρα και χρησιμοποιεί περίπου 30 διαφορετικές εφαρμογές σε ένα μήνα, σύμφωνα με την App Annie. Η μέση χρήση μνήμης είναι 2,3gb οπότε ένα κινητό με 3gb θα ικανοποιούσε οποιονδήποτε μέσο χρήστη.

Αποθηκευτικός χώρος

Ο αποθηκευτικός χώρος του κινητού μας είναι εκεί που θα έχουμε τις φωτογραφίες και video μας, τη μουσική και τα έγγραφα, τις επαφές και τα μηνύματά μας. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο χώρος τόσα περισσότερα θα μπορείτε να αποθηκεύσετε. Το μικρότερο μέγεθος που θα βρείτε στα περισσότερα κινητά είναι πλέον τα 16gb. Τα 16gb είναι αρκετά αν θέλετε να έχετε πχ 300 φωτογραφίες αποθηκευμένες στο κινητό σας και περίπου 30 εφαρμογές. Αν όμως θέλετε να κατεβάζετε high-end παιχνίδια ή να έχετε περισσότερες φωτογραφίες τότε θα χρειαστείτε κάποιο τηλέφωνο με 32gb ή 64gb. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική κάρτα συνήθως microSD και να την χρησιμοποιήσετε έως αποθηκευτικό χώρο. Το κόστος της είναι μικρό αλλά θα πρέπει να προσέξετε στην περίπτωση που θέλετε το κινητό σας να έχει 2 κάρτες SIM να υπάρχει extra υποδοχή. Στα περισσότερα dual κινητά οι συνολικές υποδοχές είναι 2 και έτσι η δεύτερη υποδοχή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί είτε ως sim είτε ως κάρτα μνήμης.

Οθόνη

Πρόκειται να περάσετε πολλές ώρες κοιτάζοντάς το, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η οθόνη smartphone σας είναι ένα καλό μέγεθος για σας και ότι μπορεί να υπερηφανεύεται για υψηλή ανάλυση. Συνιστούμε να έχετε τουλάχιστον Full HD, η οποία θα είναι 1920 x 1080 pixels ή ίσως 2160 x 1080 pixels εάν το τηλέφωνο έχει σύγχρονο λόγο διαστάσεων 18:9. Οτιδήποτε είναι 1080p ή μεγαλύτερο θα είναι αρκετά έντονο. Από την άποψη της βασικής τεχνολογίας, οι οθόνες OLED έχουν καλύτερη αντίθεση, με βαθύτερα μαύρα από τις οθόνες LCD, και τα προτιμούμε συνολικά. Το μέγεθος της οθόνης είναι συνήθως από 5 έως 6 ίντσες και η επιλογή της αφορά κυρίως εσάς και την καθημερινότητά σας.

Μπαταρία

Η αντοχή της μπαταρίας κρίνεται συνήθως από τη χωρητικότητά της η οποία μετριέται σε mAH. Για τον μέσο χρήστη τα 3000mAh κρίνονται απολύτως απαραίτητα. Αν όμως περνάτ αρκετές ώρες πάνω από την οθονη του κινητού και δεν σας αρέζει να το φορτίζετε καθημερινά τότε θα χρειαστείτε μια μπαταρία τουλάχιστον 4000mAh που θα αντέχει 2 εως 3 ημέρες χωρίς ενδιάμεση φόρτιση.

You May Also Like